ارتباط امگا3 و آکنه

ارتباط امگا۳ و آکنه چیست؟

صرف‌نظر از سنتان وجود آکنه (جوش) احساس بدی ایجاد می‌کند. شاید روش‌های درمانی بی‌شماری از تغییر رژیم غذایی تا درمان دارویی را امتحان کرده باشید؛ اما هیچ‌کدام جواب نداده باشد. حالا می‌خواهیم ارتباط امگا۳ و آکنه (جوش) را بررسی کنیم.

 بعضی از افراد ادعا می‌کنند که اسیدهای چرب امگا ۳ غیراشباع می‌توانند به دلیل اثرات ضدالتهابی احتمالی بر روی بدنتان آکنه را بهبود بخشند.

کمی آشنایی بیشتر با امگا۳

امگا۳ نوعی اسید چرب اشباع نشده است که به دلایل بسیاری مانند سلامت قلب و عروق، کاهش التهاب و… برای سلامتی ضروری است.

انواع امگا ۳ عبارتند از:

EPA و DHA عمدتاً در ماهی و روغن ماهی وجود دارند و ALA در بعضی از مغزها و دانه‌ها یافت می‌شود. این امگا سه‌ها ضروری هستند بدان معنا که باید از طریق مکمل‌های غذایی یا رژیم غذایی‌تان آنها را جذب کنید.


در این مقاله ارتباط بین امگا ۳ و آکنه بررسی می‌شود.

التهاب و آکنه

معمولاً آکنه به‌عنوان بیماری التهابی پوست در نظر گرفته می‌شود و وجه مشخصه آن برجستگی‌ها و جوش‌های حساس است.

این برجستگی‌ها و جوش‌ها معمولاً به رنگ قرمز یا صورتی هستند و بسته به رنگ پوستتان شاید با لکه‌های تیره همراه باشند. همچنین آنها پر از چرک هستند و معمولاً روی صورت، گردن، پشت و سینه شما ظاهر می‌شوند.

به‌طور معمول به دلیل  تجمع باکتری‌ها و چربی اضافی منافذ و فولیکول‌های موی شما مسدود می‌شوند و در نتیجه با واکنش التهابی بدنتان جوش‌های متورم و حساس ایجاد می‌شوند.

ضایعات آکنه فعالیت عوامل پیش التهابی مانند اینترلوکین-۱ را بر روی پوست شما افزایش می‌دهند که باعث بروز التهاب می‌شود.

اگر می‌خواهید درمورد آکنه و دلایل بروز آن بیشتر بدانید، مطلب “همه چیز درمورد آکنه” را بخوانید.

قبلاً تصور می‌شد که فقط بعضی از انواع آکنه با التهاب ارتباط دارند؛ اما تحقیقات جدیدتر نشان می‌دهند که التهاب تقریباً در بروز انواع آکنه (جوش) نقش دارد.

بااین‌حال التهاب تنها عامل مهم در بروز آکنه نیست و عوامل دیگری که بر بروز آکنه اثرگذار هستند عبارتند از:

  • هورمون‌ها
  • داروها
  • استرس
  • سن
  • آلودگی
  • رطوبت
  • غذاهای خاص

آکنه یک بیماری التهابی است که وجه مشخصه آن جوش‌ها و ضایعاتی است که در نتیجه مسدود شدن منافذ و تجمع باکتری و چربی شکل می‌گیرند.

درمان آکنه با امگا ۳

به دلیل عوامل زمینه‌ای بروز آکنه بعضی از مردم باور دارند که امگا ۳ می‌تواند مانع از بروز آکنه شود یا آن را درمان کند.

امگا ۳ و التهاب

اسیدهای چرب امگا ۳ علی‌الخصوص EPA و DHA دارای اثرات ضد التهابی هستند. بنابراین تصور می‌شود که آنها به‌صورت غیرمستقیم با از بین بردن التهاب باعث درمان آکنه می‌شوند.

در یک مطالعه کوچک درمورد امگا۳ و آکنه، مشخص شد که شرکت‌کنندگان مبتلا به آکنه در مقایسه با شرکت‌کنندگان بدون آکنه EPA کم‌تری در خونشان داشتند و بعضی از نشانگرهای التهابی خاص بیشتر در خونشان وجود داشت.

بااین‌حال هنوز مشخص نیست که آیا مکمل‌های EPA یا دیگر انواع امگا ۳ می‌توانند مانع از بروز یا درمان آکنه شوند یا خیر.

کارآزمایی تصادفی و کنترل‌شده که بر روی ۴۵ فرد مبتلا به آکنه خفیف تا متوسط انجام شد نشان داد که روزانه مصرف ۲۰۰۰ میلی‌گرم مکمل‌های EPA و DHA به مدت ده هفته ضایعات آکنه التهابی و غیر التهابی را به‌طور قابل‌توجهی کاهش می‌دهد.

امگا3 چه تاثیری بر آکنه میگذارد؟

ازسوی‌دیگر، در مطالعه‌ای که بر روی ۱۳ فرد مبتلا به آکنه التهابی انجام شد، با گذشت ۱۲ هفته از مصرف روزانه مکمل روغن ماهی شامل ۹۳۰ میلی‌گرم EPA هیچ تغییر قابل‌توجهی در شدت یا تعداد ضایعات التهابی آکنه مشاهده نشد.

درواقع درحالی‌که بعضی از شرکت‌کنندگان بهبود در آکنه خود را تجربه کردند؛ اما علایم بعضی دیگر تشدید شد. این نتایج ضدونقیض نشان می‌دهند که اثربخشی مکمل‌های امگا ۳ برای درمان آکنه به موارد زیر بستگی دارد:

  • ویژگی‌های شخصی
  • نوع امگا ۳
  • نوع آکنه
  • سایر عوامل ناشناخته

به‌طورکلی تحقیقات کمی در مورد رابطه بین امگا ۳ و آکنه‌ التهابی انجام‌شده است. به انجام تحقیقات جامع‌تری نیاز است.

مکمل ها در مقابل منابع غذایی

بیشتر مطالعات مربوط به استفاده از امگا ۳ برای درمان آکنه بر روی مکمل‌ها علی‌الخصوص EPA و DHA تمرکز کرده‌اند. هنوز در رابطه با تأثیر مکمل‌های ALA بر روی آکنه تحقیق نشده است. همچنین هیچ مطالعه‌ای اثر افزایش جذب امگا ۳ از طریق رژیم غذایی بر روی درمان آکنه را بررسی نکرده است.

بااین‌حال، بعضی از پژوهش‌های مشاهده‌ای نشان می‌دهند که افرادی که منابع حاوی امگا ۳ مصرف می‌کنند نسبت ‌به افرادی که این غذاها را مصرف نمی‌کنند با احتمال کمتری دچار آکنه می‌شوند.

برای مثال، مطالعه انجام‌شده بر روی ۵۰۰ بیمار در کلینیک‌های پوست نشان داد افرادی که حداقل یک‌ بار در هفته ماهی مصرف می‌کنند ۳۲ درصد کم‌تر در معرض ابتلا به آکنه متوسط تا شدید قرار دارند.

گرچه نتایج این مطالعه حاکی از آن است که مصرف ماهی بیشتر – غنی‌ترین منبع غذایی امگا ۳- باعث عدم ابتلا به آکنه می‌شود؛ اما به ما نمی‌گوید که آیا مصرف سایر منابع امگا ۳ یا صرفاً خود امگا ۳ تأثیری بر روی آکنه دارد یا خیر.

ازآن‌جایی‌که آکنه و التهاب با یکدیگر ارتباط دارند، حدس زده می‌شود که اسیدهای چرب امگا ۳ ضد التهابی باعث پیشگیری یا درمان آکنه می‌شوند. درحالی‌که بعضی از پژوهش‌ها نشان می‌دهند مصرف مکمل‌های امگا ۳ شدت آکنه را کاهش می‌دهند، پژوهش‌های دیگر نتایج متفاوتی ارائه می‌دهند. درنهایت به انجام تحقیقات بیشتری نیاز است.

عوارض جانبی احتمالی

مصرف مکمل‌های امگا ۳ برای آکنه عوارض جانبی ناخواسته‌ای دارد. برای مثال با انجام مطالعه فوق بر روی سیزده نفر، مصرف مکمل‌های EPA به مدت دوازده هفته موجب تشدید علایم آکنه در چهار نفر شد. ازسوی‌دیگر علایم آکنه در افرادی که به آکنه متوسط تا شدید مبتلا بوده‌اند کاهش پیدا کرد.

اثرات مصرف امگا ۳ به روی آکنه تا حد زیادی از هر فرد به فرد دیگر متفاوت است. ازآن‌جایی‌که تحقیقات کمی درباره این موضوع انجام‌شده است، به‌سختی می‌توان پیش‌بینی کرد که مصرف امگا ۳ باعث بهبود یا تشدید آکنه می‌شود. همچنین مکمل‌های امگا ۳ عوارض جانبی دیگری نیز دارند.

روغن ماهی رایج‌ترین مکمل امگا ۳ است. عوارض جانبی مصرف روغن ماهی عبارتند از:

  • بوی بد دهان
  • عرق بدن با بوی ماهی
  • سردرد
  • سوزش سردل
  • حالت تهوع
  • اسهال

همان‌طور که قبلاً گفته شد، به‌نظر می‌رسد به‌طورکلی مصرف روغن ماهی برای بیشتر مردم هیچ مشکلی ایجاد نمی‌کند. بااین‌حال، بهتر است قبل ‌از مصرف روغن ماهی یا هر نوع مکمل امگا ۳ دیگر با پزشکتان صحبت کنید تا ببینید آیا برای شما مناسب هستند یا خیر.

این امکان وجود دارد که مکمل‌های امگا ۳ آکنه بعضی از افراد را تشدید کنند، اگرچه درباره این موضوع تحقیقات کمی انجام‌شده است. مصرف امگا ۳ به شکل روغن ماهی می‌تواند باعث بروز عوارض جانبی خفیف (هرچند نادر) شود.

نحوه مصرف امگا ۳ برای آکنه

گرچه بعضی از پژوهش‌ها نتایج امیدوارکننده‌ای داشتند؛ اما هنوز درمورد ارتباط بین آکنه و مکمل‌های روغن ماهی، ماهی و سایر مکمل‌های امگا ۳ تحقیقات کمی انجام‌شده است. به‌همین دلیل است که در رابطه با درمان آکنه با امگا ۳ هیچ توصیه‌ استانداردی وجود ندارد.

برای مثال آکادمی پوست آمریکا مصرف روغن ماهی یا مکمل‌های امگا ۳ را برای درمان آکنه توصیه نمی‌کند.

اگر به آکنه مبتلا هستید و قصد افزایش مصرف امگا ۳ را دارید، مصرف ماهی بیشتر نقطه شروع خوبی است. سعی کنید هر هفته دست‌کم ۲۵۰ گرم غذای دریایی مصرف کنید. ماهی سالمون، ماهی خال‌مخالی، شاه‌ماهی و ساردین منابع خوب غنی از امگا ۳ هستند.

کودکان و افراد باردار باید مراقب جیوه موجود در ماهی باشند چون احتمال می‌رود به مغز و سیستم عصبی جنین و خردسالان آسیب برساند. ماهی‌های کم جیوه ازجمله قزل‌آلا، ماهی کاد و میگو را انتخاب کنید.

دانه کتان، دانه چیا و گردو منابع گیاهی غنی از اسید چرب امگا ۳ ALA هستند. بااین‌حال یادتان باشد که بیشتر پژوهش‌ها درباره امگا ۳، التهاب و آکنه بر روی EPA و DHA تمرکز دارند.

در مجموع، درمورد استفاده از امگا ۳ برای درمان آکنه هیچ توصیه استانداردی وجود ندارد. می‌توانید با مصرف ماهی، دانه‌ کتان، دانه چیا و گردو بدون نیاز به مکمل امگا ۳ بیشتری جذب کنید.

حرف آخر درمورد امگا۳ و آکنه

آکنه یک بیماری التهابی است که باعث ایجاد جوش و ضایعات بر روی پوستتان می‌شود. آکنه می‌تواند در هر سنی رخ دهد گرچه در نوجوانان شایع‌تر است.

ثابت شده‌است که امگا ۳ به‌ویژه EPA و DHA التهاب را تسکین می‌دهند و به‌عنوان درمان آکنه بررسی شده‌اند.

بااین‌حال تحقیقات محدود انجام‌شده عمدتاً بر روی مصرف مکمل‌ها متمرکز بوده‌اند و نتایج ضدونقیضی داشته‌اند. درنهایت به انجام تحقیقات بیشتری نیاز است.

اگر مایل هستید تا امگا ۳ بیشتری مصرف کنید تا ببینید آیا علایم آکنه‌ شما تسکین پیدا می‌کنند یا خیر، سعی کنید ماهی بیشتری مصرف کنید یا پس ‌از مشورت با پزشک از مکمل استفاده کنید.

منبع:

https://www.healthline.com/nutrition/omega-3-for-acne


دیدگاه‌ها

یک پاسخ به “ارتباط امگا۳ و آکنه چیست؟”

  1. سامان اویسی زاده نیم‌رخ
    سامان اویسی زاده

    سلام و درود به شما و مطالب مفید و ارزشمندی که با دقت و وسواس برامون آماده می کنید. صرفات خواستم ازتون تشکر کرده باشم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *