آتنه ولگاریس یا آکنه هورمونی که عموماً بانام آکنه شناخته میشود ۸۰ درصد افراد در سنین ۱۱ تا ۳۰ سالگی را درگیر میکند. به دلیل همین گستردگی، این مقاله را درمورد بهترین رژیم غذایی برای درمان آکنه هورمونی رو تهیه کردیم.
به آکنه علیالخصوص آکنه بزرگسالی آکنه هورمونی نیز گفته میشود. هورمونها در کنار عوامل دیگر ازجمله باکتریها، ناهنجاریهای سلولهای پوستی، ژنتیک و سطح استرس در تشدید آکنه نقش ایفا میکنند. در مقاله آکنه چیست مفصل درمورد آن توضیح دادهایم.
گرچه معمولاً آکنه با دارو درمان میشود اما سبک زندگی ازجمله رژیم غذایی شما نقش پررنگی در کنترل و کاهش علائم آن ایفا میکند. البته درمانهای مختلف آکنه از جمله درمان دارویی آن را نیز در مقاله درمان آکنه مفصل توضیح دادهایم که در صورت لزوم میتوانید آن مقاله را نیز مطالعه نمایید.
در این مقاله بهترین رژیم غذایی برای درمان آکنه ازجمله مواد غذایی که باید بخورید و غذاهایی که باید از خوردنشان پرهیز کنید و همچنین مکملهایی که در درمان اکنه هورمونی شاید موثر باشند بررسی میشوند.
آنچه درمورد ارتباط تغذیه و آکنه میخوانید
آکنه ولگاریس چیست؟
آکنه ولگاریس یا آکنه بیماری پوستی است که جوش سرسیاه، جوش سرسفید، التهاب، بثورات، سرخی پوست و گاهی اوقات ضایعات عمیق از مشخصههای آن هستند.
آکنه بر اساس شدت به دستههای مختلف تقسیم میشود:
- آکنه خفیف: ضایعات غیر التهابی، ضایعات کمی ملتهب یا هر دو
- آکنه متوسط: ضایعات ملتهب، برآمدگیهای گاهوبیگاه، ضایعات سخت و دردناک یا هر دو و زخم خفیف
- آکنه شدید: ضایعات بسیار ملتهب یا برآمدگیهای زیاد یا هر دو و زخم و آکنهای که با درمان مداوم پساز شش ماه بهبود نیافته است یا باعث تنش روانی جدی میشود.
معمولاً آکنه در قسمتهایی از بدن ایجاد میشود که غدد چربی در آن وجود دارند، غدد چربی غدد ریز تولیدکننده چربی هستند که هورمونها بر آنها تأثیر میگذارد. این غدد روی صورت، پشت، سینه، گردن و پشت بازوانتان قرار دارند.
آکنه شدید میتواند باعث تغییر شکل و ایجاد زخم دائمی بر روی پوست شود و تنش احساسی شدیدی ایجاد میکند که منجر به افسردگی و انزواجویی میشود.
گرچه آکنه در طول سالهای نوجوانی شایعتر است اما میتواند تا بزرگسالی ادامه پیدا کند و بعضی از افراد در تمام طول زندگی خود آکنه را تجربه میکنند.
دلایل بروز آکنه
عوامل پیچیده و چندعاملی منجر به بروز آکنه میشوند. استعداد ژنتیکی، نوسانات هورمونی که منجر به تولید بیشازحد چربی از غدد چربی میشوند، التهاب، هایپرکراتینه شدن فولیکولی، کلونی سازی باکتریایی باعث بروز آکنه میشوند.
یکی از دلایل اصلی بروز آکنه هایپرکراتینه شدن فولیکولی یعنی ریزش غیرطبیعی سلولهای پوست غدد چربی و بخش بالایی فولیکولهای مو در نزدیکی منافذ پوست است.
این سلولهای پوستی منافذ را مسدود میکنند آن چیزی را تشکیل میدهند که در پزشکی به آن میکروکومدون گفته میشود.
باکتری پروپیونی آکنه همان باکتری است که بهطورمعمول روی پوست شما رشد میکند.
در افراد مبتلابه آکنه رشد این باکتری غیرعادی است و منجر به التهاب، آسیب پوستی، هایپرکراتینه شدن فولیکولی و تغییر چربی پوست میشود.
هورمونها هم نقش مهمی در آکنه دارند، به همین دلیل است که اغلب به این بیماری آکنه هورمونی گفته میشود. بهطورمعمول آکنه صرفنظر از جنسیت در دوران نوجوانی و به دلیل افزایش سطح هورمونهای جنسی در دوران بلوغ رخ میدهد.
همچنین زنها در دوران بارداری، پیش از یائسگی و هنگام پیشگیری هورمونی از بارداری و در دوران نوسانات هورمونی آکنه را تجربه میکنند.
اینطور تصور میشود که التهاب و رژیم غذایی نیز در بروز آکنه نقش دارند؛ گرچه بعضیها ادعا میکنند که رژیم غذایی نقش چندانی در بروز آکنه ندارد.
همچنین مصرف بعضی از داروها و قرار گرفتن در معرض بعضی از مواد شیمیایی نیز باعث بروز آکنه میشود. هرچند این نوع آکنه با آکنه ولگاریس تفاوت دارد.
آکنه یک بیماری پوستی است که عوامل بسیاری ازجمله تغییرات هورمونی، باکتریها، التهاب، هایپرکراتینه شدن و رژیم غذایی در بروز آن دخیل هستند.
نکاتی درباره رژیم غذایی برای کنترل آکنه
پژوهشها نشان دادهاند که ایجاد تغییرات خاصی در عادات غذایی میتواند بهطور قابلتوجهی علائم آکنه را کاهش دهد.
بعضی از روشهای اثباتشده برای کنترل آکنه از طریق رژیم غذایی در ادامه مطرح میشوند.
کنترل بهینهی قند خون
اجتناب از نوسانات قند خون با پیروی از رژیم غذایی با نمایه قندخونی پایین نظریهای است که اخیراً در دنیای علم توجه زیادی به آن شده است.
نمایه قند خون معیاری است که نشان میدهد غذا با چه سرعتی سطح قند خون شما را افزایش میدهد.
مصرف غذاهایی با نمایه قندخونی بالا مثل نوشابه، نان سفید، آبنبات، غلات شیرین و بستنی باعث نوسانات زیاد قند خون و تشدید آکنه میشود.
مصرف غذاهای شیرین سطح انسولین را افزایش میدهد، انسولین هورمونی است که قند را به سلولهایتان منتقل میکند و در این سلولها از قند برای تولید انرژی استفاده میشود. این امر باعث تحریک ترشح هورمونهای دیگر مانند فاکتور رشد شبه انسولین ۱ (IGF-1) میشود. افزایش ترشح هورمونها منجر به هایپرکراتینه شدن و تولید بیشازحد چربی از غدد چربی میشود که آکنه را تشدید میکند.
بعضی از پژوهشها نشان دادهاند افرادی که از رژیمهای غذایی با نمایه قند خون پایین و پروتئین بالا پیروی میکنند بهبود قابلتوجه در آکنه را تجربه میکنند.
از آن مهمتر اینکه گرچه آکنه در جمعیت غربی شایع است که از رژیم غذایی با نمایه قندی بالا و سرشار از مواد غذایی شیرین پیروی میکنند اما آکنه بهندرت در افرادی رخ میدهد که از رژیمهای غذایی سنتی پیروی میکنند که حاوی قند فرآوری شده یا غذای فرآوری شده نیست.
بنابراین حذف غذاها و نوشیدنیهای شیرین و کربوهیدراتهای تصفیهشده مانند ماکارونی، شیرینیها و نان سفید به کاهش علائم آکنه کمک میکند.
کاهش مصرف لبنیات و پروتئین وی
تصور میشود مصرف شیر و محصولات لبنی باعث افزایش ترشح انسولین و تولید هورمونهایی مانند فاکتور ۱ رشد شبه انسولین (IGF-1) میشود که بهعنوان عامل اصلی بروز آکنه شناخته میشوند.
بررسی ۱۴ پژوهش که شامل مطالعه ۷۸۵۲۹ کودک و بزرگسال ۷ تا ۳۰ ساله بود نشان داد که مصرف هرگونه محصولات لبنی ازجمله شیر، پنیر و ماست – بدون در نظر گرفتن دفعات یا مقدار مصرف – احتمال بروز آکنه را افزایش میدهد. (منبع)
بهطور مشابه پژوهشهای دیگر نشان دادهاند که مصرف پروتئین وی- پروتئین ساختهشده از شیر- با بروز آکنه ارتباط دارد.
پژوهش انجامشده بر روی ۳۰ نفر در محدوده سنی ۱۸ تا ۴۵ سال در طی دو ماه نشان داد که استفاده از پروتئین وی با بروز آکنه در ارتباط است.
مطالعات موردی مختلف ارتباط بین پروتئین وی و آکنه را گزارش دادهاند.
افزایش مصرف مواد غذایی کامل و مغذی
پیروی از رژیم غذایی حاوی مواد مغذی و ضدالتهابی بهترین راه برای درمان و پیشگیری طبیعی از آکنه است. با توجه به اینکه التهاب باعث بروز آکنه میشود، مصرف مواد غذایی کاهنده التهاب اهمیت زیادی دارد.
مصرف منابع چربی امگا ۳ با خاصیت کاهش التهاب مانند ماهی چرب و دانه چیا بهجای مصرف منابع غنی از امگا ۶ با خاصیت التهاب آور مانند روغن کانولا و سویا به کاهش علائم آکنه کمک میکند.
مصرف سبزیها و میوههای رنگارنگ راه دیگر مهار التهاب و کاهش آکنه است. این غذاها آنتیاکسیدانهای ضدالتهابی و سایر مواد غذایی حیاتی برای پوست مانند ویتامین C بدن شما را تأمین میکنند.
با توجه به اینکه آکنه ارتباط تنگاتنگی با رژیمهای غذایی غربی سرشار از مواد غذایی فرآوری شده دارد، وقتی سعی میکنید تا آکنهتان را از طریق رژیم غذایی درمان کنید مصرف مواد غذایی کامل و کاهش مصرف یا پرهیز از مصرف مواد غذایی بسیار فرآوری شده اهمیت بسزایی دارد.
کنترل قند خون، کاهش یا قطع مصرف لبنیات و پروتئین وی و دنبال کردن رژیم غذایی مغذی بر پایه مواد غذایی کامل بهترین روشهای طبیعی درمان آکنه هستند.
غذاهای مجاز و غیر مجاز برای درمان آکنه
پژوهشها نشان میدهند که مواد غذایی فرآوری شده، محصولات لبنی و غذاها و نوشیدنیهای شیرین با آکنه مرتبط بوده و علائم آن را تشدید میکنند. پس بهتر است مواد غذایی کامل و مغذی مصرف کنید.
غذاها و نوشیدنیهایی که میتوانید از آنها لذت ببرید
- سبزیها: بروکلی، اسفناج، کلم پیچ، فلفل، کدوسبز، گلکلم، هویج، چغندر و غیره.
- میوهها: انواع توت، گریپفروت، پرتقال، سیب، گیلاس، موز، گلابی، انگور، هلو و غیره.
- غلات کامل و سبزیها نشاستهای: سیبزمینی شیرین، کینوآ، کدوحلوایی، برنج قهوهای، جو دوسر، گندمسیاه و غیره.
- چربیهای سالم: تخممرغ کامل، روغنزیتون، آووکادو، آجیل، دانهها، کره آجیل، روغن نارگیل و غیره.
- جایگزینهای گیاهی لبنیات: شیر بادامهندی، شیر بادام، شیر نارگیل، ماست نارگیل و غیره.
- پروتئینهای باکیفیت: ماهی قزلآلا، توفو، مرغ، بوقلمون، تخممرغ، صدف و غیره.
- حبوبات: نخود، لوبیا سیاه، عدس، لوبیا چشمبلبلی و غیره.
- گیاهان و ادویههای ضدالتهابی: زردچوبه، دارچین، فلفل سیاه، جعفری، سیر، زنجبیل، فلفل قرمز و غیره.
- نوشیدنیهای بدون قند: آب، آب گازدار، چای سبز، چای گیاهی، آبلیمو و غیره.
غذاها و نوشیدنیهایی که باید از مصرف آنها پرهیز کنید
باید از مصرف محصولات لبنی، مواد غذایی فرآوری شده و غذاها و نوشیدنیهای حاوی قند بالا اجتناب کنید:
- شیر و لبنیات: شیر، پنیر، ماست و غیره.
- غذاهای بسیار فرآوری شده: غذای فوری، غذاهای منجمد، غلات شیرین، چیپس، غذاهای مایکروفری، نان سفید و غیره.
- شیرینیها و نوشیدنیهای شیرین: آبنبات، کیک، نوشابه، کلوچه، شکر، نوشیدنیهای انرژیزا، نوشیدنیهای ورزشی شیرین شده، آبمیوه و غیره.
بهترین رژیم غذایی برای درمان آکنه شامل مواد غذایی کامل و مغذی است که التهاب را کاهش میدهند. از مصرف مواد غذایی بسیار فرآوری شده، غذاهای شیرین و لبنیات پرهیز کنید.
آیا مصرف مکملها به درمان آکنه کمک میکند؟
پژوهشها نشان میدهند که مکملها مانند ویتامینها، مواد معدنی و سایر ترکیبات خاص به کاهش آکنه کمک میکنند. یکی از دلایل آکنه سطح پایین ویتامین D است.
پژوهشها سطح پایین ویتامین D را با آکنه مرتبط میدانند. به عقیده پژوهشگران ازآنجاییکه ویتامین D دارای خواص ضدالتهابی قوی است، کمبود این ماده مغذی باعث تشدید آکنه میشود.
مطالعه انجامشده بر روی ۸۰ فرد مبتلابه آکنه و ۸۰ فرد سالم نشان داد که ۵۰ درصد افراد مبتلابه آکنه دچار کمبود ویتامین D بودهاند و در مقایسه تنها ۲۳ درصد افراد غیر مبتلابه آکنه دچار کمبود ویتامین D بودهاند.
همچنین کمبود ویتامین D با شدت آکنه رابطه دارد و یک مطالعه طولی نشان داد که مصرف ۱۰۰۰ IU ویتامین D در هر روز در طی دو ماه در افراد دچار کمبود ویتامین D بهطور قابلتوجهی ضایعات آکنه را کاهش داد.
پزشک شما میتواند تشخیص دهد که آیا دچار کمبود ویتامین D هستید یا خیر و دوز مناسب را تجویز کند.
چای سبز و کاهش ضایعات آکنه
چای سبز دارای آنتیاکسیدانهای قوی است و ثابتشده است که اثرات ضدالتهابی قوی دارد.
پژوهشها نشان دادند که مصرف چای سبز برای افراد مبتلا به آکنه مفید است. مطالعه انجام شده بر روی ۸۰ زن مبتلا به آکنه متوسط تا شدید نشان داد افرادی که به مدت چهار هفته ۱۵۰۰ میلیگرم عصاره چای سبز مصرف کردهاند نسبتبه گروه دارونما کاهش قابلتوجه ضایعات آکنه را تجربه کردند. (منبع)
عصاره چای سبز بهطور گسترده در دسترس است اما قبلاز امتحان این مکملها برای درمان آکنه حتماً با پزشکتان مشورت کنید.
سایر مکملهای مفید برای آکنه
علاوهبر ویتامین D و عصاره چای سبز مکملهای زیر نیز به کاهش علائم آکنه کمک میکنند:
- روغن ماهی: بعضی از شواهد نشان میدهند که در بعضی از افراد مصرف مکملهای امگا ۳ روغن ماهی باعث کاهش آکنه میشود. هرچند نتایج پژوهشها ضدونقیض است و بعضی از افراد تشدید علائم آکنه را تجربه میکنند.
- ویتامینهای گروه B: مکملهای ویتامین B در بعضی از افراد برای درمان آکنه مفید هستند اما بااینحال تزریق دوز بالای B12 در بعضی از افراد باعث آکنه میشود.
- زینک: در چندین مطالعه ثابت شد که مکملهای خوراکی زینک شدت آکنه را کاهش میدهند. زینک نقش پررنگی در حفظ سلامت پوست ایفا میکند.
- گیاه پنجانگشت: گیاه پنجانگشت که به آن چیستبری هم گفته میشود با اثرگذاری بر هورمونهای خاص بهویژه استروژن آکنه پیش از قاعدگی را کاهش میدهد. بااینحال به تحقیقات بیشتری درباره آن نیاز است.
- زرشک: زرشک دارای خواص ضدالتهابی و ضد باکتریایی است. بر اساس بعضی از مطالعات مکمل زرشک یا عصاره زرشک ضایعات آکنه را بهطور قابلتوجهی کاهش میدهد.
- پروبیوتیکها: بعضی از پژوهشها نشان دادهاند که پروبیوتیکها التهاب پوست و سایر علائم آکنه را کاهش میدهند اما برای تعیین مؤثرترین سویهها به پژوهشهای بیشتری نیاز است.
- کانابیدیول: کانابیدیول دارای خواص ضدالتهابی و ضد باکتریایی قوی است، در یک پژوهش مشخص شد که کانابیدیول التهاب را کاهش میدهد و تولید چربی در سلولهای پوست انسان را تنظیم میکند.
ویتامین D، چای سبز، ویتامینهای گروه B و زینک بعضی از مکملهای مفید برای افراد مبتلا به آکنه هستند.
سایر ملاحظات غذایی برای رفع آکنه
در کنار پیروی از رژیم غذایی سالم و غنی از مواد مغذی و امتحان کردن مکملهای فوق تغییر سبک زندگی نیز به کنترل آکنه کمک میکند.
سیگار نقش قابلتوجهی در بروز آکنه و دیگر بسیاری از بیماریهای دیگر ازجمله سرطان ریه و بیماریهای قلبی دارد. ترک سیگار نهتنها برای کاهش علائم آکنه بلکه برای بهبود سلامت کلیتان حائز اهمیت است.
ثابتشده است که نوشیدن الکل زیاد، خواب ناکافی و استرس در بروز آکنه و تشدید علائم آن نقش مهمی دارند.
برای درمان آکنه مراقبت از پوست ضروری است. برای یافتن بهترین محصول متناسب با نیازهای فردیتان با متخصص پوستتان مشورت کنید چون بعضی از محصولات روی بعضی از پوستها جواب میدهند اما با پوستهای دیگر سازگار نیستند
سبک زندگی مانند سیگار کشیدن، مصرف الکل، استرس، خواب و مراقبت از پوست بر روی شدت آکنه اثرگذار هستند.
کلام آخر
آکنه ولگاریس بیماری پوستی است که افراد در هر سنی به آن مبتلا میشوند و این بیماری میتواند شرایط عاطفی شما را تحتالشعاع قرار دهد.
در کنار درمانهای عادی آکنه مانند داروها میتوانید از رژیم غذایی بهعنوان یک روش طبیعی برای کنترل آکنه استفاده کنید.
ثابتشده است که پیروی از یک رژیم غذایی غنی از مواد مغذی، حذف لبنیات و کاهش مصرف مواد قندی باعث کاهش علائم آکنه میشوند.
مصرف بعضی از مکملها مانند ویتامین D و عصاره چای سبز، خواب کافی، ترک سیگار و کاهش استرس ازجمله روشهای سالم مبارزه با این بیماری هستند. امتحان کردن چند مورد از نکات مورداشاره در این مقاله علائم آکنه و بهطورکلی سلامت شما را بهطور قابلتوجهی بهبود میبخشند.
منبع:
دیدگاهتان را بنویسید